Brouwerij Westerwolde is een ambachtelijke bierbrouwerij opgericht in 2017. Gevestigd in een voormalige biggenschuur op het bedrijf van de familie Verweij in Vlagtwedde, gelegen in het hart van de mooie gemeente Westerwolde. In 1927 kwam opa Verweij vanuit Amsterdam Sloterdijk naar het gehucht Over de Dijk, tussen Sellingen en Vlagtwedde, om een nieuw melkveebedrijf te starten. Tot 2005 bleef dit een gemengd bedrijf van akkerbouw, melkvee en varkens. In dat jaar werd het bedrijf verandert in een kwekerij van snijheesters en pioenrozen.

In 2011 zijn we begonnen met de verhuur van een naast de brouwerij gelegen gezellige vakantieboerderij (geschikt voor max. 14 personen, www.deweyde.nl) en in 2017 zijn we officieel gestart met de brouwerij.

De bierbrouwerij is een min of meer uit de hand gelopen hobby van vader Harm en zoon Thijs Verweij. Samen brouwen we met zorg, liefde en aandacht de verschillende soorten speciaalbier en zijn we voortdurend bezig om nieuwe recepten te proberen en het gehele brouwproces te optimaliseren.

Zoon Thijs heeft in juni 2020 zijn opleiding Bierbrouwer in Rotterdam afgerond en is daarmee de jongste brouwer van Nederland! Hij werkt nu volop mee in de kwekerij en brouwerij en heeft als specialiteit de bijzondere koud-gedestilleerde bieren.

In de brouwerij staat de kookketel (die Harm op de kop wist te tikken in… Amsterdam Sloterdijk 😊, dus waar opa vandaan kwam) en zijn er 7 vergistingstanks met elk een inhoud van ruim 500 liter. Per keer wordt er 500 liter speciaalbier gebrouwen. Er is een proeflokaaal zodat we proeverijen aan kunnen bieden voor groepen tot max. 25 personen.

De naam “Westerwolder” geeft aan dat we een regionale brouwerij zijn met hart voor de streek. We brouwen en verkopen bier met eerlijke grondstoffen en zonder hulpstoffen. Alles puur natuur.  Als vaste basis-ingrediënten is daar natuurlijk het water uit de Westerwolder grond bij Sellingen, mout, hop en gist. Om de unieke smaken te krijgen voegen we soms kruiden / specerijen en/of fruitsoorten toe. De ingrediënten worden zoveel als mogelijk lokaal ingekocht.

In 2019 hebben we brouwgerst op ons eigen bedrijf verbouwd, met daarbij zeker aandacht voor een duurzaam beheerde bodem. Na het noodzakelijke mout-proces wordt dit Westerwolder gerstemout één van de hoofdingrediënten  voor onze Westerwolder bieren.

We hebben een ruim assortiment en naast de 6 vaste soorten speciaalbier zijn er verschillende soorten verkrijgbaar die met de seizoenen mee veranderen.  De winkel bij de brouwerij is elke zaterdag geopend van 11.00 tot 15.00 uur. De  beschikbare bieren zijn daar te koop, en ook verkopen we cadeau-pakketten, glazen of cadeaubonnen voor een proeverij.

Alle bieren van Brouwerij Westerwolde (met uitzondering van de Frisse Pils en de Rijke Pils) zijn bovengistend met hergisting op de fles. Ze worden gebrouwen op de ‘slow-manier’ en krijgen volop de tijd om op een natuurlijke manier op smaak te komen. Er komt geen pasteurisatie of filtering aan te pas om het proces te versnellen. En dat proef je!